info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

ZDRAVSTVENI TURIZAM

Opština Pale od davnina baštini tradiciju klimatskog lječilišta i vazdušne banje. Klima opštine Pale je rezultat njenog geografskog položaja među dinarskim planinama, nadmorske visine, velikog šumskog bogatstva i vegetacionog pokrivača, hidrografske osobenosti, izloženosti reljefa prema cirkulacijama vazduha i drugih faktora koji imaju pozitivan uticaj na mikroklimatske osobine opštine Pale.

Ove osobine povoljno utiču na zdravlje čovjeka, pogotovo mikroklimatske osobine Jahorine. Na ovoj planini je još početkom 20. vijeka osnovano oporavilište za liječnje iscrpljenih i oboljelih radnika. To isto je učinjeno i na Stambolčiću nedaleko od centra Pala. Sreska bolesnička blagajna je 1914. godine dobila zemljište na Koranu da izgradi oporavilište za liječenje od tuberkuloze, ali su ovi planovi osujećeni Prvim svjetskim ratom.

Prema narodnom vjerovanju, Kadino vrelo (danas jedno od najpoznatijih paljanskih izletišta) je ime dobilo po nekoj Kadi koja je bolovala od tuberkuloze, a izliječila se pijući vodu sa izvora Prače. I danas mnogi dolaze na Pale samo da se nadišu čistog vazduha. Paljanske planine, šume, vrela i netaknuta priroda su pogodni liječenje od plućnih, srčanih i živčanih bolesti, malokrvnosti, gojaznosti, većine bolesti savremenog doba izazvanih stresom, kao i za oporavke nakon operacija ili povreda. Pored toga, wellnes&spa centri i relax aranžmani koje pružaju mnogi paljanski hoteli upotpunjuju priču o Palama kao lječilištu.

Opština Pale je veoma bogata šumskim plodovima raznih vrsta i raznim gljivama. Od šumskih plodova nadaleko je poznata jahorinska borovnica i sok od drenjaka za detoksikaciju organizma. Na ovom području rastu i mnoge vrste ljekobilja (lincura, majčina dušica, kamilica, nana, matičnjak, kopriva, hajdučka trava, trnjina, šipurak i mnoge druge). Prema nekim teorijama, plato Romanije ima više različitih vrsta biljaka nego kompletna Velika Britanija. Tako i ne čudi da je na ovom prostoru bio čuveni Jovo Mijatović (Jovo Travar) koji je romanijskim travama izliječio mnoge poznate ljude širom svijeta. Danas mnogi turisti koji dolaze na Pale ne dolaze zbog skijanja, panoramskih vožnji gondolama i šestosjedima, planinskog boba ili noćnih provoda. Oni dolaze da bi se nadisali vazduha i odmorili u prirodi.