info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

TREBEVIĆ

Trebević

Trebević je sa svojim četinarskim i listopadnim šumama, cvjetnim livadama, strmim padinama i prostranim sniježnim poljima privlačan i ljeti i zimi. Ovo je planina na kojoj su, pored Jahorine, održavane Četrnaeste zimske olimpijske igre.

Trebević pripada dinarskom planinskom sistemu. Dužina masiva ove planine iznosi oko 12 km, a širina oko 8 km. Najviši vrh Trebevića je na 1629 m nadmorske visine, a uloženi napor u osvajanju vrhova Trebevića nagrađuje posjetioca prelijepim vidikom i panoramskim pogledom na sve strane.

Kada je lijepo vrijeme, pogled sa najvišeg vrha ove planine pruža se toliko daleko da je moguće vidjeti konture Javora, Zlatibora, Maglića, Durmitora i Zelengore. Prema jugu i jugoistoku Trebević se naslanja na Jahorinu, a od Romanije ga razdvaja rijeka Miljacka. Neki autori Trebević smatraju samo produžetkom Jahorine, a o tome je pisao i Jovan Cvijić.

Preko Trebevića ide regionalna saobraćajnica Pale – Lukavica koja je u potpunosti rekonstruisana. Konfiguracija zemljišta pruža bogatstvo pejzaža pogodnih za odmor i rekreaciju.

Biljni svijet na Trebeviću je vrlo bogat i raznovrsan osim na južnim stranama koje su većim dijelom krševite i gole. Šume su pretežno zimzelene, mada ne manjka ni listopadnih, a pored toga naročito se ističe ljekovito bilje i alpsko cvijeće koje proizvodi nevjerovatne mirise i krasi trebevićke proplanke.

Ova planina je idealna za šetnje, vožnje biciklom, izlete i roštilje. Postoji nekoliko ugostiteljskih objekata i nekoliko smještajnih jedinica (bungalova), a pored toga tu su dječje igraonice, tereni za male i avanturističke sportove, kao i pješačke staze.