info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

GASTRO

Gastro ponuda

Ono što karakteriše gastro ponudu paljanskog kraja jeste sigurno domaća i tradicionalna kuhinja. Kolibe, ognjišta, domaći mesni, mliječni i proizvodi od žitarica su nešto što se podrazumijeva.

Tu se ističe hljeb od pšenice, raži i ječma, obična pogača, lisnata pogača, uštipci od pšeničnog brašna, pita poleguša (gibanica), sirnica, zeljanica i burek, a sve pite se obavezno služe sa kiselim mlijekom.  Dalje se ističe cicvara od kukuruznog brašna i slanog kajmaka, kao i pura (kačamak) sa jomužnim kajmakom.

Ono što je autentično i tradicionalno za jahorinski i romanijski kraj jeste keške (ćeške) koji se sprema tako što se na dno kotla stave dvije ljeskove grančice koje se prespu odstupanim ječmom, a na to se stavi obično pileće ili kokošije meso (može i jagnjeće), te se konačno na to pospe sloj ječma. Sve se to kuva od jutra do mraka dok se meso ne raspadne, zatim se skine sa vatre i miješa se drvenom mješajom sve dok se ječam i skuvano meso ne sjedine.

U ovim krajevima ječam se često koristi i za čorbe (ječmena čorba sa suvim mesom ili piletinom, mrkvom, lukom i kašikom kajmaka), a pored ječmene čorbe ističe se i čorba od boranije.

Kiseli kupus iz kace sa suvim mesom (ili rebrima) nikog nije ostavio ravnodušnim. Ovo jelo se sprema tako što se u lonac stavlja red kupusa, pa red suvog svinjskog mesa i kuva dovoljno dugo da se sve razmekani. Kalja od krompira (gulaš) se vrlo često nađe na meniju romanijskog kraja, kao i pečeni ili kuvani krompir.

Od tradicionalnih mesnih jela sigurno je najprivlačnije i najpoznatije sirovo meso pečeno na ražnju (čuvena romanijska jagnjetina sa ražnja) i meso sušeno na dimu (pečenica svinjska i goveđa, bravlja stelja, sušena jaretina), kao i teletina ili jagnjetina ispod sača, te ražnjići (meso, slanina, luk, gljive). Tome se može dodati sirovo lešo kuvano meso ili suva rebra. Tu su i specijaliteti od divljači ili pastrmka sa vrela Miljacke.

Od mliječnih proizvoda  ističe se kiselo mlijeko iz kablića, sir iz kace, slani kajmak iz kace, te slatki kajmak od nevarenog mlijeka. Od salata izdvajaju se salata od kiselog ili svježeg kupusa, salata od krastavaca, salata od crnog luka i jaja, salata od radakve (rotkve) i druge.

Za sladokusce od tradicionalnih poslastica tu su voćni kompoti, sutlija ili pekmez od krušaka, kao i razni šumski plodovi (borovnice, jagode, maline, kupine, divlje trešnje i višnje), a od tradicionalnih pića ističe se domaći sok od borovnice ili drenjina, te domaća rakija (pretežno kruška, šljiva i jabukovača).

Kao moderno turističko mjesto opština Pale pored bogate tradicionalne gastro ponude može da se pohvali velikim brojem restorana koji nude internacionalna i poznata jela svjetskih kuhinja, kao i poznata vina iz domaćih i inostranih vinarija.