info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

Zahvaljujući sistemu osnježavanja skija se od 4. decembra

Olimpijski centar “Jahorina” omogućio je zahvaljujući sistemu osnježavanja funkcionisanje ski-centra i ski-staza prvi u regionu, od 4. decembra, uprkos smanjenom intenzitetu snježnih padavina.

Omogućen je rad nove kabinske gondole, tri šestosjeda, lifta sidro i dva poligona za djecu, što čini više od 80 odsto ukupnog kapaciteta skijališta, saopšteno je danas iz Olimpijskog centra.

Sistem za vještačko osnježavanje je danonoćno u pogonu i osnježava se cijela planina, od Prače do Poljica.

Do sada je proizvedeno oko 120.000 metara kubnih snijega, koliko je proizvedeno u toku cijele prošle sezone.

Osnježavanje se radi strateški i u skladu sa ranije utvrđenim planom prioriteta i neophodnom dinamikom za što veći i bolji efekat.

Intenzivno se radi i ulažu se maksimalni napori za osposobljavanje što većeg broja staza za skijaše, što je prvenstveno u interesu Olimpijskog centra “Jahorina”, a nakon toga i svih ostalih subjekata, posjetilaca i skijaša.

Trenutni prioritet za osnježavanje su staza “Prača”, vertikala staze “Ogorjelica 2” i staza “Ogorjelica 3”, staza “Novak Đoković” i vertikala staze “Poljice”, kao i nastavak osnježavanja kritičnih mjesta na osnježenim stazama gdje iz različitih razloga nema dovoljno snijega – prevoji, frekventna mjesta, mjesta izložena suncu i južnom vjetru.

Staze “Poljice”, “Ogorjelica” i “Novak Đoković” koje su pokrivene sistemom za osnježavanje Tehnoalpin u funkciji su isključivo zahvaljujući vještačkom snijegu.

Sistem za vještačko osnežavanje čini vodoakumulacija iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega – snježnih topova i lansera.

Olimpijski centar “Jahorina” opremljen sa oko 150 lansera i najsavremenijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin, čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu.

Sistemom za vještačko osnježavanje simulira se prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg.

Lanseri i topovi se puštaju u pogon u skladu sa određenim prioritetima kako bi se ostvarili što veći i bolji efekti.

Za postizanje maksmimalno dobrih efekata neophodni su prirodni uslovi koji čine i niske temperature, mala vlažnost vazduha i mirno vrijeme bez vjetra, što u prethodnom periodu nije bilo ispunjeno na Jahorini.

Iz ovog centra zahvalili su svima za povjerenje, te istakli da stanje na Jahorini nije idealno i da se osjeti nedostatak snježnih padavina kao i na svim planinama u regionu, ali da se čini sve da bi se obezbijedili maksimalno dobri uslovi.

Olimpijski centar “Jahorina” poručuje da su im prioritet skijaši i skijanje, te apeluju da se ne dovode u pitanje napori koji se ulažu da bi ski-centar funkcionisao što bolje.

(Srna)

Tags :