info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

Pećina Mokranjske Miljacke

Pećina izvora Mokranjske Miljacke nalazi se nedaleko od Kadinog sela (kod Mokrog – zaseok Vrelo) u podnožju krečnjačkog masiva Gradina i najduža je pećina u Republici Srpskoj. U pećini su pronađene životinjske vrste potpuno nove za nauku. Kao što joj i ime kaže, pećina se nalazi na samom izvorištu Mokranjske Miljacke.Temperatura vode na izvorištu je uvijek oko 6,2 stepena celzijusa, a to podrazumijeva korištenje određene opreme za posjetu pećine.

Zbog svojih prirodnih karakteristika pruža odlične mogućnosti za ekstremni i avanturistički turizam. Smještena je na oko 1100 m nadmorske visine, a sam ulaz u pećinu širine je 4 m, a visine 5 m. Ulaz u pećinu otežava voda pogotovo u danima kada ima puno padavina (tada dubina vode na samom ulazu bude i do 50 cm). Kada nema padavina visina vode bude oko 20 cm, te se u pećinu može lako ući do nekih 30 metara. Nakon toga dolazi se do prvog manjeg jezera koje se može preći lijevom stranom preko kosog dijela zida pećine gdje je voda najplića. Drugo jezero je od prvog odvojeno samo jednim nasipom. Duboko je oko 1.5 m, a za prelazak preko ovog jezera preporučuje se korištenje čamca. Nakon ovoga tu je i treće jezero koje se sa drugim spaja malim propustom, te je neophodno čamac prebaciti preko nasipa. Treće jezero je najveće – dugačko je oko 11.5 m, sa dubinom većom od 2 m i širine takođe 2 m.

Treće jezero ustvari ne završava nakon tih 11.5  metara nego se nastavlja lijevo, gdje se dolazi do ulaska u fosilni dio pećine koji počinje impresivnom dvoranom širine oko 20 m koja je veoma bogata pećinskim nakitom (stalaktiti, stalagmiti, cjevčice, pizoliti i drugo).Kompletan pod fosilnog dijela pećine prekriven je kadama koje su pretežno ispunjene vodom. Ovo je opis prvog dijela pećine (oko 1000 m od ulaza). Dalja istraživanja su dosezala i do 6800 m u dubinu što znači da je ova pećina ogromna i sigurno najveća u Republici Srpskoj. Dobar dio bočnih kanala pećine i do danas ostaje neistražen zbog svog nepristupačnog položaja.