info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

Teqvoly Winter Cup na Jahorini

Teqvoly Winter Cup će biti održan na olimpijskoj Jahorini 13. februara 2021. godine. Forma turnira, koji će se igrati na TEQ stolovima, je u mješovitim parovima (muško-žensko), grupnom te nokaut fazom. Glavni organizator “ACAR Events-a i suorganizator OC Jahorina poručuju da su u toku finalne pripreme za vrhunski sportski događaj i doživljaj te da pobjednike i sve učesnike turnira očekuju vrijedne nagrade.

Organizatori turnira na olimpijskoj planini nadaju dobrim potezima, vrhunskoj zabavi i ono najbitnije, poštivanju svih epidemioloških mjera – što je osnova za sigurnost i neometano održavanje. Prijave za turnir otvorene su na e.mail: acarevents@gmail.com i broj telefona 062/997-822. Broj učesnika je ograničen, a nagradni fond iznosi 1.000 KM.

Teqvoly je urbani sport temeljen na odbojci i stonom tenisu, a igra se na posebnom zakrivljenom stolu, tzv. TEQ stolu. Sport je utemeljen u Mađarskoj 2012. godine, a pravila nalažu da učestvuju četiri igrača, odnosno dva po ekipi, bez obzira na pol i godine. Sport slijedi poen-format bodovanja i može se igrati na raznim površinama: beton, pijesak i akrila; u zatvorenom ili otvorenom prostoru. BiH je zemlja koja ovaj sport po prvi put organizuje na snijegu, pa će turnir na Jahorini biti prava seznazija.

Što se tiče ostalih pravila, Teqvoly kao sport dozvoljava igračima maksimalno tri dodira, kao što je to slučaj u odbojci, a lopta se nakon toga mora prebaciti na protivničku polovinu, odnosno zakrivljenu površinu na drugoj strani.  Jedno od ključnih pravila jeste da se ne dozvoljava fizički kontakt između igrača i stola, čime je rizik od povreda minimalan. Ovaj sport bi prema trenutnim najavama već 2028. godine mogao dobiti status “olimpijski”.