info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

Potpisan Memorandum za izgradnju biciklističke staze Sarajevo – Pale

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić potpisao je u Sarajevu Memorandum o razumijevanju za biciklističku stazu Sarajevo-Pale, za čiju će izgradnju Delegacija EU u BiH izdvojiti 500.000 evra.

Memorandum su u Sarajevu potpisali i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić, te načelnici opština Pale, Istočni Stari Grad i sarajevske opštine Stari Grad Boško Jugović, Bojo Gašanović i Ibrahim Hadžibajrić.

Ćosić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog Memoranduma o razumijevanju, koji daje garanciju da će u narednom periodu ovaj veoma bitan projekat biti dio ukupnog turističkog proizvoda Istočnog Sarajeva, ali i Sarajeva.

„Veoma je bitno što smo prihvatili Memorandum o razumijevanju kojim se obavezujemo prije svega da ćemo podržati izradu studije izvodljivosti za izgradnju biciklističke staze od Sarajeva do Istočnog Sarajeva, odnosno od Bistrika do Pala u dužini od oko desetak kilometara“, rekao je Ćosić novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da se Delegacija EU obavezala da će izdvojiti 500.000 evra za izgradnju ove staze.

„Pored studije jako je bitno da idemo u nešto što će rezultirati kvalitetnijim turističkim proizvodom. Ovo je dobra vijest za ljude koji se bave biciklizmom, rekreativno i profesionalno, a time pokazujemo i da se radi o jednoj kompatibilnoj turističkoj ponudi Sarajeva i Istočnog Sarajeva“, istakao je Ćosić.

On je rekao da se ovim činom pokazuje da je turizam jedna od grana privrede koja se zajedno može razvijati kako bi privukli što veći broj inostranih turista.

Ćosić je najavio da će značajan broj ljudi doći iz inostranstva i koristiti ove biciklističke staze i time donijeti prihod turističkoj industriji, što će pokazati u oktobru, kada u Istočnom Sarajevu bude organizovano Svjetsko amatersko prvenstvo u biciklizmu.