info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

Pećina Orlovača otvorena za posjetioce

Speleološki kompleks pećine Orlovača otvoren je danas, a posjete će se odvijati u skladu sa trenutnim epidemiološkim mjerama, rekao je stručni saradnik za kulturno-istorijska dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

Samardžić je istakao da je pećina Orlovača jedina turistički uređena pećina u Republici Srpskoj i nalazi se samo 700 metara od glavnog magistralnog puta Pale-Sokolac.

Posjete pećini planirane su do 15. oktobra, od utorka do nedjelje u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova.. Cijena ulaznica iznosi od dvije do četiri KM.

Pored posjete pećini izdvaja se šetnja Stazom zdravlja do vidikovca.

Samardžić ističe da je urađen i novi sajt kompleksa gdje će turisti imati mogućnost da se prijave za posjete, zbog ograničenog broja ulazaka u pećine Orlovača i Izvor Mokranjske Miljacke, a postavljen je i video-nadzor.

– Orlovača je duga 2,5 kilometara. Kod pećine Izvora Mokranjske Miljacke je neophodno koristiti propisnu opremu i poštovati ograničenje ulaska do sedam ljudi. Ona je specifična zbog jezera preko kojeg se prelazi čamcem i velikih prostorija – naveo je Samardžić.

On je dodao da je u planu i realizacija započetih projekata – amfiteatar, restoran, pristupni put za koji su izdvojena sredstva iz opštinskog budžeta.

– Sve to će doprinijeti razvoju ovog kompleksa, kao značajnog turističkog potencijala, a mnogo će značiti i za djecu sa područja opštine Pale. Plan je da u dogovoru sa školama organizujemo besplatne kurseve penjanja za djecu kako bismo ih naučili osnovama – poručio je Samardžić.

On je dodao da je planirano da pećina Orlovača bude centar cjelokupnog razvoja pećinskog i ruralnog turizma na Palama.