info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

Orlovača – jedina turistička pećina u Srpskoj (VIDEO)

Pećina Orlovača u Sumbulovcu kod Pala ponovo je otvorena za posjetioce. Od ove godine turistima na raspolaganju šetnja uređenom Stazom zdravlja, u dužini 5 kilometara. Sa vidikovca na vrhu pećine uživaće u panoramskom pogledu na Ravnu planinu, Jahorinu i Trebević.

Orlovača je jedina turistička pećina Republike Srpske. Nalazi se na istoimenom uzvišenju, a najbliži gradski centri su joj Pale, Sokolac i Sarajevo, tako da se pećina nalazi u izletničkim zonama. U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, napravljen je prilazni put i stepenište, postavljena željezna kapija i dovedena električna energija do ulaza.

Orlovača je za turiste otvorena od 14 oktobra 2002.godine.

„Kada me pitate vi ili bilo ko od turista koliko je stara pećina, ja kažem sigurno je starija od 100 hiljada godina, a procjenjuje se da je preko milion stara”, kaže stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

Prije nekih 16 hiljada godina, Orlovača je bila dom medvjeda. To potvrđuju kosti i lobanje pronađene u drugom sloju pećine, koje se čuvaju kao vrijedan paleontološki materijal.

Pećinu danas čuvaju slijepi miševi.

„I pored ovih ostataka koje možete vidjeti u muzeju, imamo žive dokaze da još postoji živi svijet u pećini Orlovači. Svakako su najznačajniji slijepi miševi, imamo dvije vrste. Mi vodimo računa o njima tako što radimo monitoring- gledamo da li se populacija povećava ili se smanjuje. Tu su i insekti, imamo jednu pronađenu endemsku vrstu i naziv je dobila po pećini”, priča Samardžić.

Njeni stalaktiti i stalagmiti smatraju se jedinstvenim – bogatstvom i formom. Hodnici su prostrani i dugi, a od znanih 2,5 kilometra, za sada je uređeno oko šest stotina metara staza za posjetioce uz jednu, važnu opasku – ništa ne dirati i ne fotografisati, jer je nivo svjetlosti prilagođen opstanku živog svijeta.

“Za sve je kriva voda, jer ona hemijski razlaže i rastvara, a sa sobom donosi kalcijum karbonat od čega su nastali svi ovi ukrasi. On je čisto bijele boje, pa otuda sve ove nijanse koje se vide u pećini. Odnosno, te nijanse prave minerali koje donosi voda sa sobom, zajedno sa kalcijum karbonatom i u ovoj pećini potrebno je 200 godina za 1cm bilo kojeg ukrasa”, objašnjava Mladen Samardžić.

Impresije tokom obilaska pećine najčešće su sačuvane u pričama. A jedna od njih je i priča o ljubavnom poljupcu dva pećinska ukrasa. Na poljubac će čekati još dvije stotine godina.

A tokom godina koje prolaze i nadolaze, turistička ponuda Orlovače sve je bogatija, izjavio je direktor Turističke organizacije opštine Pale Dragan Jakić.

“Od novih sadržaja važno je da spomenemo Stazu zdravlja koja je od ove godine u funkciji i koja će pokazati prirodne ljepote ovog kraja, vodi do samog vrha, vidikovca odakle se pruža prelijep pogled na Jahorinu, Romaniju i Ravnu planinu”, rekao je Jakić.

Koliko još bisera krije Orlovača, koja nije do kraja istražena, vrijeme će pokazati, a ono što mi preporučujemo je, da je posjetite i uživate u jedinstvenom čudu prirode.

Izvor: RTRS