info@toopale.com   +387 57 230 919   4. juni bb, 71420 Pale
Facebook You Tube Instagram

Jahorina na “klik”: Aplikacija Visit Pale sadrži sve neophodne informacije

Turistička organizacija opštine Pale ove godine odlučila je da svim svojim posjetiocima boravak učini prijatnijim i jednostavnijim i to uz pomoć aplikacije “Visit Pale”, jedinstvene u regionu.

Ljubitelji zimskih sportova koji odluče da odmor provedu na Jahorini, Romaniji ili Ravnoj planini, sve neophodne informacije mogu da pronađu na aplikaciji – od smještaja, preko vremenskih uslova, do rada žičara, ali i još mnogo važnih informacija. “Aplikacija predstavlja pravi mali turistički vodič za sve ljude koji se nađu u opštini Pale. Šta god da zatreba čovjeku, može da nađe na jednom mjestu – od hotela, velnes centara, apoteka, do mehaničara, pekara, obućara i slično. Metodološki je dobro postavljena, tako da, iako sadrži veliki broj podataka, neće zbuniti nijednog korisnika”, ističe Vladimir Klačar iz Turističke organizacije opštine Pale.

Za sada je dostupna na srpskoj ćirilici, latinici i engleskom jeziku, a u narednom periodu planirano je prevođenje i na druge svjetske jezike. Aplikacija je besplatna i može se preuzeti putem Google prodavnice. Za Iphone i nove Huawei mobilne telefone još uvijek je u izradi i najvjerovatnije će biti spremna za sljedeću sezonu.

Skijaška sezona na Jahorini ove godine počela je ranije nego ikada. Povoljni vremenski uslovi, dovoljne količine snijega, nove žičare i uređene ski staze, svakako su doprinijeli da broj turista već na samom početku bude tri puta veći nego prethodnih godina. “Sve to dešava se zahvaljujući ogromnim ulaganjima i razumijevanju institucija Republike Srpske koji su Jahorinu prepoznali kao vodeći turistički potencijal RS, a možemo reći i BiH. Vlada veliko interesovanje, posebno turista iz Srbije koji su ovdje najbrojniji. Sve ukazuje da ćemo imati rekordnu sezonu”, ističe v.d. direktora TO Grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić. Kako kaže, pored Jahorine kao top turističke destinacije, sve veće interesovanje vlada i za Ravnu planinu, koja ima odlične staze, a nalazi se nadomak Pala. Takođe, veliki potencijal predstavlja i Romanija koju u posljednje vreme krasi Via Feratta “Sokolov put”, svojevrstan adrenalinski sadržaj koji turistima omogućava posebnu atrakciju.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić naglašava da Jahorina za prvih 20 dana, od početka sezone, bilježi nešto više od 30.000 skijaša što je tri puta više nego prošle sezone koja je bila rekordno najuspješnija u istoriji ove planine. “Za ovu zimsku sezonu izgradili smo pet novih žičara. Svakako je najznačajnija gondola Poljice, koja ide na vrh Jahorine iz centra Poljica, ima toplu vezu sa Olimpijskim barom, a ima i posebne svjetlosne efekte. Dizajnirao ju je studio Pininfarina iz Italije. Gondola sada već radi punim kapacitetom, ali polazna i izlazna stanica biće završeni nakon ove zimske sezone”, ističe Ljevnaić. Kako kaže, kapacitet ski centra povećan je za 9.500 skijaša, što je duplo u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, povećan je i broj staza, urađeno je sedam kilometara novog sistema za osnježavanje, tako da Jahorina sada ima 20 km staza koje su pokrivene sistemom za osnježavanje koji daje sugurnost, ne samo skijašima, nego i investitorima. “Očekujemo da ćemo u narednom periodu potpisati ugovor koji će omogućiti da sezonski ski pas kupljen u Srbiji, važi i kod nas. Najvjerovatnije do kraja godine”, naglasio je Ljevnaić.

IZVOR: Tanjug